Úvod / Víno dle druhu / Šumivá vína

Ca La Mar Mustillant Blanc

Ca La Mar Mustillant Blanc

Ca La Mar Mustillant Blanc

Vinařství: Bodegas Gramona

Skladem 13 ks

Bílé suché perlivé, cenově dostupné víno od producentů šumivých vín nejvyšší kvality.

360 Kč

Nakupte zboží ještě za 1 Kč a dopravu máte zdarma!

0 Kč
1 Kč

Popis Ano (EU organic)

Bio Ano (EU organic)

Původ Španělsko

Vinařství Bodegas Gramona

Oblast Penedés

Ročník 2022

Zbytkový cukr 1 g/l

Obsah kyselin 7 g/l

Obsah alkoholu 11 %

Ca La Mar Mustillant Blanc

Šumivá vína, která vyrábí Bodegas Garamona nejsou úplně levná a toho si je vědomo i samo vinařství. Proto přišli s projektem vína Ca La Mar. Cílem bylo vyrobit cenově dostupné víno s lehce šumivou charakteristikou. A také zvolili styl vína zvaný vino de aguja (v překladu „jehla“, jako odkaz na jemné jehličkové perlení).
Ca La Mar je vyrobené z odrůd Parellada (50 %), Macabeo (30 %) a Xarello (20 %).

Pro výrobu tohoto vína použili tři výše zmíněné odrůdy z nejvýše položených vinic v oblasti Penedés  a to  Pla de Manlleu, Pontons, Can Ferrer y Aigua Viva. Jedná se mladé, ne více jak 15–20 let staré vinice. Půda je u jednotlivých odrůd písčito-jílovitá, jílovito-kamenitá a jílovitá.
Hrozny se sbírají pouze ručně, pečlivě třídí a po převozu do vinařství se hrozny odstonkují a lisují v pneumatickém lisu. Vzniklý mošt fermentuje v nerezových tancích při teplotě nepřesahující 14°C asi 10 dní. Po ukončení primární fermentace se provádí sekundární fermentace. Důležité je, že fermentace probíhá s původními kvasinkami, jako v první fázi. Takto vnikne víno s jemnou naturální perlinkou (žádné umělé sycení CO2) a odrůdově čistým charakterem.  A aby vás to nemátlo – opravdu má každá láhev trochu jinou etiketu, ale všechny jsou s letní mořskou tématikou.

 

gramona-ca-la-mar-4-etiquetas

Bio Ano (EU organic)

Původ Španělsko

Vinařství Bodegas Gramona

Oblast Penedés

Ročník 2022

Zbytkový cukr 1 g/l

Obsah kyselin 7 g/l

Obsah alkoholu 11 %

Chuť

Víno má limetkově zelené zabarvení a střední viskozitu.
Vůně je čerstvá, svěží, po sedmikráskách a čerstvě posečené trávě, s ovocným nádechem zeleného jablka a citronové kůry.   
V chuti lahodně ovocné s jemných perlením, které přímo svádí k dalšímu doušku. Pěkně postavená svěží kyselina, středně plné, krásně pitelné víno s delší grepovou dochutí.

Je ideálním doplňkem k měkkýšům a všem druhům rybích pokrmů.

O vinařství

gramona-logo

Vinařství Gramona je členem sdružení Corpinat, které vzniklo vedle DO Cava a má ještě více zdůraznit kvalitu vín, která se mohou směle poměřovat s nejlepšími francouzskými víny ze Champangne a v poměru cena/kvalita je dokonce jednoznačně předčí.

gramona_00_800x600

Vinařství Gramona bylo založeno už v roce 1881. Vinařské umění se zde předává v rodinné linii a nyní patří mezi nejlepší producenty šumivých vín nejen ve Španělsku, ale i na světě. Dlouhodobá víra vinařství v tradiční odrůdy a postupy zrání ale neznamená, že se zde nerozvíjí moderní technologie, naopak! Místní vinař Jaume Gramona, který studoval v Dijonu a pracoval v entologickém institutu v Champagne, proměnil vinařství v království experimentů. Je to první vinařství ve Španělsku, které využívá geotermální energii ke chlazení a získalo ekologický certifikát ISO 14001. Nyní se snaží rozvíjet směrem biodynamického zemědělství. Vlastní 50 ha vinic a dalších 55 ha si pronajímají.

gramona_mapa_celler_web_en_800x600

Dalším faktorem podporujícím vyjímečnost vinařství je jejich speciální dosage víno (expediční likér), které nechávají zrát v solera systému již přes 100 let. Využívají jej v 11 typech svého cava, pouze 2 jsou bez dosage.

gramona_solare_elaboracio_cava_52
gramona_solare_elaboracio_cava_57