Petit albet brut
Petit albet brut
Vinařství: ALBET i NOYA
Skladem 8 ks
Svěží a čisté, šumivé víno s jemnými bublinkami.
390 Kč
Popis
Bio Ano (EU organic)
Původ Španělsko
Vinařství ALBET i NOYA
Oblast Penedés
Ročník 2021
Zbytkový cukr 7,4 g/l
Obsah kyselin 3,8 g/l
Obsah alkoholu 11,5 %
Petit albet brut
Toto bílé šumivé víno se vyrábí z révy Xarel-lo (35 %), Macabeu (35 %) a Parellada (30 %). Všechny hrozny se sklízejí ručně a poté kvasí 26 dní při teplotě 15 stupňů Celsia. Druhé kvašení pak probíhá tradiční metodou v láhvi, ve které pak víno zraje minimálně 15 měsíců. Výsledkem je svěží a čisté šumivé víno s jemnými, rafinovanými bublinkami a kouzlem, kterému je těžké odolat.
Datum na zadní straně láhve udává čas degorgementu, Tímto způsobem můžete jako spotřebitel vidět „datum výroby“ vína a budete moci sami posoudit, kdy byste si ho měli vychutnat. V tomto případě doporučujeme víno vychutnat do 24 měsíců tohoto od data. (Pozor – „datum výroby“ nerovná se ročníku vína!)
Bio Ano (EU organic)
Původ Španělsko
Vinařství ALBET i NOYA
Oblast Penedés
Ročník 2021
Zbytkový cukr 7,4 g/l
Obsah kyselin 3,8 g/l
Obsah alkoholu 11,5 %
Chuť
Ve vůni se objevují jablka, citrusy, tropické žluté ovoce, ale i briošky a lehce opečené tóny ze zrání v láhvi. Na jazyku je mok plný a kulatý, ale především svěží a s jemným nádechem sladkosti, který vyvažuje šťavnatou kyselinku.
Tuto lahodnou cavu lze bez obav použít k nejrůznějším účelům, včetně recepcí nebo jako aperitiv v doprovodu solených mandlí a dalších pochutin, hodí se i k rybím pokrmům, jako je ceviche, nebo ke korejské, japonské či thajské kuchyni, kde bublinky pročistí často širokou škálu intenzivního koření.
O vinařství
Kousek od Sant Pau d'Ordal, na pozemku Can Vendrell de la Codina, se nachází modernistické vinařství, které v roce 1925 navrhl Josep Maria Pericas.
Zatímco počátky vinařství v Can Vendrell sahají až do středověku, rodina Albetů se na panství usadila až v roce 1903. Joan Albet i Rovirosa přišel do Can Vendrell, aby dohlédl na obnovu výsadby po morové epidemii způsobené fyloxerou (mšička révokaz).
Když koncem sedmdesátých let jedna dánská společnost hledala v Penedes pěstitele ekologického vína, rozhodli se využít příležitosti a postupně přešli na ekologické zemědělství na celém panství.
Jak sami o sobě říkají:
„Nikdo nikdy neslyšel o ekologických vínech. Ale zvědavost nás přemohla, a tak jsme se vrhli do tohoto dobrodružství.“
V současné době vlastní 80,6 hektarů vinic a také vykupují hrozny od místních zemědělců, kteří přešli na ekologické zemědělství.
O vinařství je známo, že vykupují za nejvyšší ceny v Penedu a radí zemědělcům, jak zajistit nejvyšší kvalitu své produkce.
V posledních letech v Albet i Noya rozšířili a zmodernizovali prostory o sklep Xapallà postavený v roce 2004, kde zrají červená vína a kde je stáčírna. Hned vedle se nachází sklep Era, vybavený nejmodernější a nejrespektovanější technologií, kde se vyrábí výhradně a odděleně špičková vína řady Albet i Noya.
Veškerá produkce (jak vlastní vinice, tak vinice dodavatelů) je certifikována CCPAE (Katalánská rada pro ekologickou zemědělskou produkci).