Úvod / Slovníček pojmů / Stupeň sladkosti

Stupeň sladkosti

Označení pro danou hladinu zbytkového cukru ve víně.

U šumivých vín rozlišujeme podle stoupajícího zbytkového cukru tyto stupně sladkosti: Brut Nature (přírodně suché), Extra Brut (extra suché), Brut (suché), Extradry (suché), Dry či Sec (polosuché), Demi-sec (polosladké) a Doux (sladké).

 

Rozdělení tichých vín podle obsahu zbytkového cukru

Suchá –  Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, jenž smí dosahovat:

Polosuchá –  Jako polosuché víno lze označit víno, které obsahuje:

Polosladká –  Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr.
Sladká – Dle legislativních předpisů se jedná o víno se zbytkovým cukrem ve výši nejméně 45 g na litr.

 

stupne-sladkosti

Zdroj obrázku: www.winefolly.com